Tangram i undervisningen

Jag måste medge att jag tidigare bara gjort trevande försök till att använda tangram i undervisningen. Bitarna som eleverna har klippt ut har bl a blivit ojämna, svåra att arbeta med och dessutom ofta hamnat på golvet . Har tidigare inte riktigt hittat rätt med uppgifterna heller inser jag nu.

I veckan hade jag 3 guldlektioner kring tangram. Jag hittade en bra app som uppfyllde mina önskemål. Inspiration till uppgifter hittade jag bland annat i strävorna.

.

Jag ville ha ett tomt tangram pussel. De flesta jag hittade var enbart att bygga ifyllda figurer. Vi började att gemensamt utforska delarna för att upptäcka likheter och skillnader. Eleverna fick undersöka hur många små trianglar de går på en kvadrat, ett parallellogarm, en mellan/stor triangel.

De fick sedan undersöka samma sak men med kvadraten som utgångspunkt.

 

Därefter fick de bygga utifrån detta blad hämtat från strävorna i ncm.

Vid kommande tillfälle fick eleverna dessa frågeställningar

1. Hur stor del och procent av hela figuren är en liten triangel, kvadrat, stor triangel.

2. Hur stor area har hela figuren om:

En stor triangel är en areaenhet.

En liten triangel är en areaenhet.

Ett parallellogram är en areanehet.

3. Hitta 3 bitar som tillsammans har lika stor area som en stor triangel (finns 3 lösningar)

Kommande lektion kommer vi att utgå från att sidan är 10 centimeter och fundera på hur stor area de olika formerna har då.

 

Testa ni med!

 

 


Prenumerera på nya blogginlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *